Több pénzhez jutnak azok a települések, ahol gyógyászati ásványvíz kitermelés zajlik!

| szerző: Miklós Zoltán | Hírek, események kategóriában

Törvénytervezetet nyújtottam be, hogy a terápiás célra használt ásványvizet kitermelők által fizetett bányailleték 80 százaléka maradjon a helyi és megyei önkormányzatoknál. Az országban több mint 15 települést érint a törvénykezdeményezésem. Székelyföldön például Kovászna és Borszék bővítheti a borvízforrásaiból származó gazdasági hasznát és fordíthatja ezt a pénzt a közösség fejlesztésére!

Újabb kategóriával bővítenénk a felszíni kitermelésből származó illetékekből származó bevételeket az önkormányzatok számára: az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának eredményeként az ásványvízipari kitermelésből származó bányailleték 80 százaléka a helyi és megyei önkormányzatoknál marad, azonban ez nem vonatkozott a terápiás célú ásványvíz kitermelésére. Törvénykezdeményezésemmel kiterjesztjük az önkormányzatok bevételeit gyarapító bányailletékeket a gyógyászati célra használt ásványvizekre is, így a többlet bevételt a helyi közösségek fejlesztésére fordíthatják.

Miklos Zoltan_parlament_foto_Kocsis B Janos

Ezeket az ásványvizeket a gyógyfürdőkben és gyógyászati központokban használják számos betegség megelőzésére, kezelésére vagy enyhítésére. Eddig a terápiás célra használt ásványvizek utáni illeték teljes mértékben az államkasszába került, ám törvénymódosításom révén ezután a helyi önkormányzatokhoz kerülhetnek és a települések fejlesztésére, a lakosság életszínvonalának növekedését célzó intézkedések finanszírozására fordíthatják. Az RMDSZ célja az, hogy az illetékek helyben maradjanak, amit visszafordíthatunk a közösség javára.

A törvénytervezetemről első házként a szenátus dönt, majd a képviselőházban a bizottsági munkálatok után kerül plénum előtti szavazásra.

Kategóriák

Előzmények