Romániában rettentő nagy egyensúlytalanság van a munka és a tőke adózása között!

| szerző: Miklós Zoltán | Hírek, események kategóriában

A Maszol hírportál megkeresésére felhívtam a figyelmet, hogy a munkavállalók, fizetésük szinte kétharmadát befizetik az államkasszába. Ezzel szemben a tőke adózása sokkal alacsonyabb!

Az egységes, vagyis a semleges adózás lenne egészséges, ami azt jelenti, hogy bármilyen úton indulsz el, hogy pénzt keressél, hozzávetőleg ugyanakkora adóterhet kellene viselni, mondtam el a Maszol érdeklődésére.

Emlékeztettem, hogy tavaly júniusban tettem javaslatot a válságból hasznot húzó vállalatok extraprofitjának megadózására. Bár felvetésem akkor nem talált meghallgatásra, a kormánykoalíciós partnerek mostanra már szorgalmazzák, hogy szolidaritási adót kellene fizetniük azoknak, akik az elmúlt két év válságait kihasználva „arcátlanul nagy vagyonokat” halmoztak fel.

IMG_5801

Továbbra is fenntartom korábbi javaslatomat, miszerint meg kellene vizsgálni: melyik ágazatok, iparágak az elmúlt időszak – a járványhelyzet, a háború, az energiaválság – nyertesei. A konjunkturális nyereséget megvalósítóktól el lehet várni a teherviselést, azok kell szolidárisak legyenek a rászorulókkal, a kiszolgáltatokkal, akik ezekben az időkben hatalmasat nyertek.

A részletes cikket elolvashatja IDE KATTINTVA.

Kategóriák

Előzmények