Sajtószemle

2023

Pénzért váltják vissza a palackozott italok csomagolóanyagait

2023. február 17., Péntek

A betétdíj 50 bani lesz, ennyit kell a fogyasztó garanciaként, a termék árán kívül fizessen, amikor műanyag, üveg vagy alumíniumdobozba csomagolt palackozott italt vásárol. Ezt az összeget maradéktalanul visszakapják, amikor a boltokban leadják a visszaváltható csomagolásokat.

Túladózott a munka Romániában

2023. január 27., Péntek

Tavaly júniusban Miklós Zoltán háromszéki RMDSZ-es képviselő tett javaslatot a válságból hasznot húzó vállalatok extraprofitjának megadózására, ám felvetése akkor nem talált meghallgatásra a koalíciós partnerek körében. Félév után viszont Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke rukkolt elő hasonló javaslattal, Marcel Ciolacu az elmúlt napokban több ízben hangoztatta, hogy szolidaritási adót kellene fizetniük azoknak, akik az elmúlt két év válságait kihasználva „arcátlanul nagy vagyonokat” halmoztak fel.

2022

Segítsd a helyit! – Kétmilliárd lejt irányíthatnak át a cégek a civil szervezeteknek - a Maszol.ro portálról

2022. november 26., Szombat

Országos szinten közel kétmilliárd lej „ragadt bent” az államkasszában, amit a vállalkozók tavaly adóként fizettek be, de még van lehetőségük egy egyszerű formanyomtatvány kitöltésével szponzorációként átirányítani civil vagy egyházi szervezeteknek – hívta fel a figyelmet Miklós Zoltán Kovászna megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő. - a Maszol.ro portálról

Miklós Zoltán a kisebbségi törvényről – Idén mindenképp beterjesztik

2022. január 17., Hétfő

Az RMDSZ reményei szerint a kisebbségi törvény napirendre kerül idén a parlamentben, és amennyiben elfogadja azt a törvényhozás, akkor több jelenleg kérdéses problémára (például a szimbólumhasználatra) is megnyugtató megoldást jelenthet – nyilatkozta újságírói kérdésre Miklós Zoltán, a szövetség háromszéki parlamenti képviselője.

Miklós Zoltán: mérsékelni kell az inflációt, az energiaárakat és begyűjteni az adókat

2022. január 13., Csütörtök

Az idei év kihívásai, hogy sikerüljön kordában tartani a járványhelyzetet és az elszálló energia árakat, csökkenteni az inflációt és növelni az adóbegyűjtés hatékonyságát, fogalmazta meg Miklós Zoltán. A háromszéki RMDSZ képviselő, a költségvetési és pénzügyi bizottság tagja csütörtöki sajtótájékoztatón az idei állami költségvetés sarokszámait ismertetve vette számba, hogy milyen feltételeknek kell megvalósulni, ahhoz, hogy a tervezett büdzsé és a gazdasági növekedés tartható legyen.

2021

A jövő évi költségvetés legnagyobb előnye, hogy már megvan

2021. december 29., Szerda

Szokatlan dolog történt Romániában: már decemberben elfogadták a következő esztendő költségvetését. Ennek számos előnye van, ezek kivesézésére kértük fel Miklós Zoltán parlamenti képviselőt, a költségvetési bizottság tagját.

Nem volt egyszerű az országos költségvetést úgy összeállítani, hogy azzal mindhárom koalíciós partner elégedett legyen – válaszolta a Székelyhonnak Miklós Zoltán parlamenti képviselő, a költségvetési bizottság tagja, aki elmondta, a szociáldemokraták javaslatára elég nagy szociális csomag került be a tervezetbe, míg a liberálisok a beruházásokra fektettek nagyobb hangsúlyt.

Miklós Zoltán: a jövő évi költségvetés kedvez az intézményi stabilitásnak és a gazdasági fejlődésnek

2021. december 23., Csütörtök

Elismerően nyilatkozott a jövő évi költségvetésről a tervezet szerdai parlamenti vitáján Miklós Zoltán RMDSZ-es képviselő.

A politikus kifejtette: a büdzsé az egészségügyi és az energiaválság kihívásaihoz igazodik, ugyanakkor a deficithez és az államadóssághoz kapcsolódó célkitűzéseket szem előtt tartva „viszonylag óvatos” a kiadásokkal.

Miklós Zoltán: egyszerűbb lesz a civil szervezetek támogatása a cégek szponzoralapjából

2021. december 21., Kedd

Kiszámíthatóbb támogatási rendszert biztosítunk ezentúl a civil szervezeteknek, azt követően, hogy a képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg az RMDSZ ez irányú törvényét – mutatott rá Miklós Zoltán, az RMDSZ parlamenti képviselője, a törvény kidolgozója.

Pluszbevételeket remél a kormány: Miklós Zoltán szerint nem irreális a 4,6 százalékos gazdasági növekedés

2021. december 13., Hétfő

Az idei költségvetésben 33 milliárd lej pluszbevétellel számol a kormány a tavalyhoz képest – mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatóján Miklós Zoltán, a képviselőház pénzügyi és költségvetési bizottságának RMDSZ-es tagja.

A háromszéki politikus kifejtette, annak érdekében, hogy ez tartható legyen, teljesülniük kell azoknak a feltételeknek, melyekre mindezt alapozták.(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/gazdasag/pluszbeveteleket-remel-a-kormany)

Elfogadta a szenátus a törvénytervezetet, amely szerint a cégek is felajánlhatják befizetett adójuk egy részét

2021. november 23., Kedd

A szenátus plénuma hétfőn ellenszavazat nélkül elfogadta azt a Miklós Zoltán parlamenti képviselő által kezdeményezett törvénytervezetet, amely szerint a cégek is felajánlhatnák adójuk egy bizonyos százalékát a civil szervezeteknek.

Elméletileg olcsóbban lehet majd tűzifához jutni, de ez nem biztos, hogy tényleg látszani is fog

2021. november 20., Szombat

December elsejétől 19-ről 5 százalékra csökken a tűzifa áruforgalmi adója (áfa). Az árcsökkenés mellett egy másik járulékos haszna is lesz az intézkedésnek a magánszemélyek számára: nem kerülnek hátrányba a jogi személyekkel szemben a téli tüzelő beszerzésekor. Eközben az általános drágulás a fakitermelést is érinti, így az általunk megkérdezett erdőgazdálkodási szakember szerint kérdéses, hogy az áfacsökkentés mértéke érezhető lesz-e a tűzifa árában.

Újabb vállalkozásösztönző beruházások várhatóak Sepsiszentgyörgyön - számolt be Antal Árpád polgármester a Ziarul Financiar-nak

2021. október 25., Hétfő

Sepsiszentgyörgy önkormányzata európai uniós alapok segítségével szándékozik bővíteni a szépmezői ipari parkot, illetve egy új inkubátorházat is épít.

Miklós Zoltán: hiteltámogatással és adókedvezményekkel segítenénk a családokat

2021. szeptember 20., Hétfő

Románia egyik legnagyobb problémája a demográfiai elöregedés és a népességfogyás, amelyet csak a családalapítás és a gyerekvállalás ösztönzésével lehet megfordítani, állapította meg a Maszol érdeklődésére Miklós Zoltán háromszéki parlamenti képviselő, az RMDSZ kongresszusán elfogadott családvédelmi cselekvési terv kidolgozásával megbízott munkacsoport tagja.